Przepis #241 Sernik Zebra – kakaowo-kokosowy

Witajcie,

puszysty i lekki sernik zebra o dwóch smakach: kokosowym i kakaowym to moja kolejna propozycja na FIT sernik bez spodu. Dodatek wiórków kokosowych przełamuje delikatność sernika a kakao sprawia, że smak jest nieco bardziej wyrazisty. Przygotowanie takiego sernika jest banalnie proste i jestem pewna, że uda się każdemu. Dzięki temu, że nie ma spodu nie zawiera dużej ilości węglowodanów za to dużą ilość białka. Efekt zebry sprawia, że sernik ładnie się prezentuje i jest nieco inny niż tradycyjne serniki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce. Na moim blogu znajdziesz więcej pomysłów na proste serniki: sernik malinowy, sernik Bounty (totalny hit!), sernik z chałwą, sernik snikers.

Próbowałaś/eś już któregoś z serników? Koniecznie napisz w komentarzu jak smakowały:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • 450-460 g sera twarogowego ( u mnie bez laktozy)
  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie

Ser miksujemy z jogurtem. Dodajemy nasze słodzidło. Następnie wbijamy po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. ¾ masy serowej wykładamy do formy a pozostałą część mieszamy z kakao. Wymieszaną kakaową masę wykładamy na jasną masę delikatnie mieszając obie masy ze sobą tak by powstał efekt zebry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony sernik możemy udekorować czekoladową polewą lub posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *