FIT przepisy na Wielkanoc – na słodko bez cukru

Hej! Wielkanoc zbliża się Wielkimi krokami, dlatego w tym wpisie znajdziesz pyszne przepisy na FIT przepisy na Wielkanoc na słodko bez dodatku białego cukru. Poniżej czekają pyszne babeczki na kilka sposobów a także inne słodkie wypieki w Wielkanocnym klimacie.

Cytrynowe babeczki

Składniki (6 sztuk) 1 sztuka to: 255 kcal w tym B: 12 g W: 32 g T: 11 g

  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu

Krem do dekoracji

  • 200 g skyru/ serka homogenizowanego naturalnego
  • 1,5 łyżki zmielonego ksylitolu
  • skórka z 1/2 cytryny

Wykonanie

Do jednej miski dodaj produkty mokre: jajka, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj produkty sypki: mąkę, orzechy oraz ksylitol/erytrol. Do mokrych produktów dodawaj powoli sypkie i wszystkie składniki dokładnie połącz. Tak przygotowaną masę przełóż do papilotek lub foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min (do suchego patyczka). Wystudź.

Tartaletki z museli

Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm)

  • 140 g mąki orkiszowej
  • 70 g prawdziwego masła min 83%
  • 2 żółtka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki konfitury malinowej bez cukru lub niskosłodzonej

Dekoracja

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 – 2 łyżki owocowego muesli bez cukru

Wykonanie

Mąkę wsyp do miski. Dodaj kawałki miękkiego masła, żółtka, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrób na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklej posmarowane lekko olejem foremki do tartaletek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu wystudź. Następnie posmaruj wnętrze tartaletek konfiturą.

Udekoruj tartaletki kremem z serka homogenizowanego: serek wymieszaj z mąką kokosową oraz ksylitolem.

Waniliowy sernik z kruszonką

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 179 kcal w tym: B: 13 g W: 11 g T: 9 g

Spód

  • 140 g mąki orkiszowej tortowej
  • 80 g oleju kokosowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 500 g sera twarogowego chudego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie skyru lub serka homogenizowanego (150 g)
  • 4 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
  • 3 białka jaja

Wykonanie

Spód

Mąkę orkiszową zmiksuj z olejem, żółtkami, ksylitolem oraz proszkiem do pieczenia na jednolitą masę przypominającą kruszonkę. 2/3 masy użyj do wyklejenia spodu formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

Ser zblenduj ze skyrem/serekiem homogenizowanym, budyniem oraz ksylitolem/erytrolem na gładką masę. Białka ubij na pianę i dodaj do serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Wierzch ciasta posyp pozostałą kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale zostaw jeszcze w nim sernik na około 60 minut (nie otwieraj drzwiczek piekarnika w tym czasie).

Bananowe babeczki

Składniki (9 sztuk) 1 sztuka to: 169 kcal w tym B: 7 g W: 17 g T: 9 g

  • 30 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 25 płatków migdałowych
  • 200 g bananów
  • 1 jajko
  • 50 g ksylitolu
  • 25 g oleju kokosowego
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja

  • 200 g gęstego serka np. skyru/serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Czekoladę drobno posiekaj. Płatki zmiel na mąkę. Banany przełóż do większej miski i rozgnieć widelcem lub zblenduj na pulpę. Do miski z bananami dodaj wszystkie składniki oprócz czekolady.. Wszystko dokładnie zblenduj. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudź. Przestudzone babeczki udekoruj serkiem wymieszanym z ksylitolem. Posyp startą czekoladą.

Babeczki z rodzynkami

Składniki (około 15-16 średnich babeczek)

1 babeczka: 126 kcal w tym: B: 4 g W: 21 g T: 4 g

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 40 g oleju kokosowego lub innego oleju/masła
  • 250 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 80 g ksylitolu lub innego słodzika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ksylitol, żółtka, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Wlej mleko oraz olej (rozpuszczony). Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz masą.

Masę rozlej do foremek na babeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.

Smacznego!

Weronika.

Polecane