Przepis #319 Wegańskie ciasto czekoladowe ze śliwkami – Czekośliwka

Witajcie, ekspresowe czekoladowe ciasto ze śliwkami czyli Czekośliwka. Ciasto nie zawiera mleka, jajek co sprawia, że jest wegańskie. Dodatkowo nie zawiera białego cukru – dla osłody w przepisie znajdziesz cukier kokosowy ale możesz go zamienić na syrop klonowy, daktylowy czy ksylitol. Ciasto jest wilgotne dzięki świeżym śliwkom. Polewa czekoladowa dodaje słodkości oraz smaku. Do przygotowania polewy jeśli chcesz aby ciasto pozostało wegańskie użyj czekolady bez dodatku mleka.

Skusisz się na kawałek takiej czekośliwki?:)

Składniki (forma o wymiarach 24×24 cm)

  • 190 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 250 ml zimnej wody
  • 5 łyżek oleju zwykłego lub kokosowego (rozpuszczonego)
  • 6 śliwek pokrojonych w kostkę

Polewa

  • 5 łyżek mleka roślinnego
  • 5 kostek gorzkiej czekolady min 70%

Wykonanie

Śliwki umyj, oczyść z pestki i pokrój w kostkę. Do jednej miski wsyp składniki suche: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz cukier kokosowy/ksylitol. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: wodę oraz olej. Do mokrych składników wsyp suchą mieszankę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ¾ pokrojonych śliwek. Wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp resztę śliwek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia. Przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokruszoną czekoladę – mieszaj aż czekolada się rozpuści. Polej ciasto.

Ciasto możesz dodatkowo posypać posiekaną suszoną śliwką lub orzeszkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

2 Comments

  1. Czekośliwka 😀 świetnie nazwane! Ale prawdą jest, że wygląda obłędnie czekoladowo!

  2. Przyznam, że nie spotkałem się jeszcze z przepisem na czekośliwkę 🙂 Koniecznie trzeba będzie go wypróbować tym bardziej, że na zdjęciu prezentuje się niezwykle apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *