FIT Sernik – 10 przepisów bez dodatku cukru

Hej! Uwielbiam serniki! Dlatego znajdziecie tutaj całkiem sporo przepisów na ten właśnie deser w różnych wersjach smakowych. FIT Sernik to jedno z tych ciast, które bez problemu można przerobić na zdrowszą wersję. Możesz przygotować sernik bez dodatku białego cukru, bez glutenu, pieczony lub w wersji bez pieczenia. W tym wpisie wybrałam dla Ciebie 10 przepisów na sernik bez dodatku białego cukru.

FIT malinowy sernik na zimno
Składniki (forma o średnicy 20 cm)

Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to 280 kcal w tym: B: 13 g W: 20 g T: 17 g

Spód

  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g miodu

Masa serowa

  • 300 g twarogu chudego zmielonego
  • 200 g kvargu/serka homogenizowanego/skyru naturalnego
  • 150 g malin
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 ml gorącej wody
  • 20 g żelatyny

Masa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 200 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 150 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Dodatkowo

  • opakowanie galaretki malinowej bez cukru (na 500 ml wody)*opcjonalnie możesz ją dosłodzić ksylitolem
  • garść malin

Wykonanie

Mąkę kokosową i ryżową wymieszaj z olejem kokosowym i miodem. Masę wylej na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 15 minut. Wystudź.

Masa serowa

Twaróg wymieszaj (lub zmiksuj) z kvargiem/skyrem oraz ksylitolem na jednolitą masę. Dodaj maliny i wymieszaj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstaw na chwilę do wystudzenia. Następnie bardzo powoli wylewaj żelatynę do serowej masy. Gotową masę wylej na wcześniej wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Masa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuść mleczko kokosowe z pokruszoną czekoladą, masłem orzechowym, ksylitolem oraz kakao. Wystudź. Przestudzone masę wylej na sernikową masę. Ułóż całe maliny. Schłodź w lodówce przynajmniej godzinę.

Malinową galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na czekoladową masę. FIT malinowy sernik na zimno schłodzić w lodówce przynajmniej 2 – 3 godziny a najlepiej całą noc.

FIT sernik Krówka

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Sernik podziel na 12 części: 1 porcja to: 148 kcal w tym B: 13 g W: 16 g T: 4 g

Spód

  • 100 g ciasteczek bez cukru/herbatników/ciastek pełnoziarnistych
  • 2,5 łyżki masła orzechowego

Masa serowa

  • 500 g sera twarogowego chudego
  • 150 g skyru/serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 budynie bez cukru waniliowe/śmietankowe
  • 5 krówek bez cukru
  • 3 białka jajka

Wykonanie

Spód: ciasteczka rozdrobnij i połącz z masłem orzechowym by powstała jednolita masa. Gotową masę wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej schowaj do lodówki.

Masa serowa: ser zblenduj ze skyrem, ksylitolem oraz budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do serowej masy. Na koniec dodaj pokrojone drobno krówki. Całość dokładnie wymieszaj. Serową masę wyłóż na spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 55-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale zostaw w nim sernik na jeszcze około godzinę (nie otwieraj drzwiczek).

FIT sernik na zimno z żelką mango

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 173 kcal w tym: B: 7 g W: 17 g T: 9 g

Spód

  • 50 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych
  • 1 łyżka masła orzechowego

Masa

  • 230 g sera twarogowego
  • 370 g jogurtu greckiego
  • 130 ml gorącej wody
  • 18 g żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu

Żelka mango

  • 180 g mango z puszki lub świeżego owocu
  • 7 g żelatyny
  • 40 ml gorącej wody

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i zmiksuj z masłem orzechowym na lepką masę i wyłóż na formę wyłożoną folią spożywczą. Na czas przygotowania serowej masy włóż spód do lodówki.

Masa serowa

Jogurt zmiksuj z serem oraz ksylitolem na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj do serowej masy cały czas mieszając. Masę wylej na spód. Schowaj do lodówki na min 30 min – 1 h.

Żelka mango

Jeśli masz owoce z puszki przełóż je do rondelka i zagotuj aż powstanie jednolita masa. Jeśli używasz świeżego owocu pokrój go na kawałki i dalej postępuj podobnie. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i wymieszaj z jeszcze ciepłym musem z mango. Zostaw do wystudzenia a następie wyłóż na serową masę. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

FIT Sernik kokosowo-migdałowy

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników bez cukru lub pełnoziarnistych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Masa

  • 250 g sera twarogowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń bez cukru o smaku kokosowym (lub zwykły budyń bez cukru + 1 łyżka wiórek kokosowych)
  • 2 białka jajka
  • 3 łyżki ksylitolu

Kruszonka

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 35 g prawdziwego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz. Wymieszaj z żółtkami, mlekiem oraz ksylitolem tak aby powstała jednolita masa. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Masa

Ser zblenduj z jogurtem, budyniem oraz ksylitolem. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód.

Kruszonka

Mąkę, masło, żółtko, ksylitol otaz migdały zagnieć na jednolitą masę. Posyp sernik. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale sernik pozostaw w nim przez około jeszcze 30-40 minut.

FIT Sernik z powidłami

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Sernik podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 159 kcal w tym B: 14 g W: 19 g T: 5 g

Spód

  • 40 g herbatników/ciastek pełnoziarnistych bez cukru

Masa

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 250 g puddingu waniliowego bez cukru
  • 4 jajka
  • 30 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 120g ksylitolu
  • 150 g powideł śliwkowych bez cukru

Wykonanie

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciastka – nie muszą przylegać do siebie. Ser zmiksuj ksylitolem oraz puddingiem. Dodaj jajka oraz budyń. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Masę wylej na ciasteczka. Na wierzchu rozsmaruj powidła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 90 minut. Wystudź. Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez min 4 godziny (a najlepiej całą noc). 

FIT sernik korzenny

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 196 kcal w tym B: 19 g W: 16 g T: 7 g

Spód

  • 100 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych ciasteczek bez cukru
  • 70 g masła lub oleju np. kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru

Masa serowa

  • 650 g sera sernikowego (np. z wiaderka lub w kostce)
  • 200 g kvargu/serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • 3 białka jajka

Dodatkowo

  • 3 łyżki kajmaku bez cukru
  • 1 korzenne ciasteczko

Wykonanie

Spód: ciasteczka bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z rozpusczonym masłem/olejem oraz przyprawą do piernika. Wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa: Do miski dodaj ser, kvarg/skyr, ksylitol, przyprawę do piernika i proszek budyniowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik ale zostaw w nim ciasto na jeszcze pół godziny. Następnie wycignij sernik z piekarnika i wystudź.

FIT Sernik na kruchym spodzie (Chocolate Chip Cookie)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód + kruszonka

  • 160 g mąki orkiszowej jasnej/tortowej
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g masła min 82 %
  • 6 kostek gorzkiej czekolady min 70%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu

Wykonanie

Spód + kruszonka

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone miękkie masło i masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj posiekaną drobno czekoladę oraz ksylitl. Zagnieć ciasto. ¾ masy ciasta wyłóż na spód a pozostałą część zostaw na wierzch.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsyp budyń oraz ksylitol. Ponownie zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Wierzch posyp resztą ciasta. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik jeszcze na około godzinę (nie otwieraj drzwi piekarnika).

FIT Sernik Schoko-Bons

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 35 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ksylitolu

Masa serowa

  • 250 g sera twarogowego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 białka
  • 2 łyżki posiekanych dowolnych orzeszków

Dodatkowo

  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • *opcjonalnie cukierki Schoko-Bons do dekoracji

Wykonanie

Spód

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz ksylitol. Dodaj żółtko oraz masło. Zagnieć ciasto. Wyłóż je na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa

Białka ubij na sztywną pianą. Ser zblenduj z jogurtem greckim. Dodaj budyń, ksylitol oraz posiekane orzeszki. Na koniec dodaj ubite białka i całość delikatnie wymieszaj. Masę wylej na spód. Piecz przez około 50-55 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zostaw sernik w piekarniku na około godzinę (wyłącz funkcję pieczenia i nie otwieraj drzwiczek). Kiedy sernik wystygnie udekoruj go polewą: czekoladę rozpuść z olejem kokosowym i polej ciasto.

 Kokosowy FIT sernik na zimno (Kokosowe Michałki)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g kakaowych herbatników najlepiej bio
  • 1 łyżka masła orzechowego 100%

Masa

  • 460 g sera twarogowego w kostkach
  • małe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (180-200ml)
  • 60  g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • Polewa: 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego + 5 kostek gorzkiej czekolady
  • Opcjonalnie: 2-3 cukierki kokosowe Michałki

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo dokładnie rozdrobnij np. w rozdrabniaczu. Wymieszaj z masłem orzechowym. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

Żelatynę rozpuść z gorącej wodzie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem naturalnym/greckim na gładką masę. Dodaj słodzidło, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie. Na koniec – cały czas miksując na najniższych obrotach – wlewaj powoli żelatynę. Tak przygotowaną masę wlej na spód. Chłódź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.

Kiedy masa serowa stężeje przygotuj polewę. Mleko podgrzej w rondelku. Zdejmij z palnika. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą udekoruj sernik.

FIT Sernik z jabłkami i kruszonką

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód+ kruszonka

  • 140 g mąki orkiszowej
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego w stałej formie
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego w kostkach
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo

  • 1 duże twarde jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • zmielony ksylitol do dekoracji

Wykonanie

Spód+ kruszonka

Masło miksuj przez kilka minut. Ciągle miksując dodaj ksylitol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj aż powstanie zbite ciasto. 2/3 ciasta wyłóż na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Z pozostałego ciasta zrobisz kruszonkę.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Wsyp ksylitol oraz wbij kolejno jajka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń i miksuj jeszcze przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Masę serową wylej na spód.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Ułóż na serowej masie a następnie posyp cynamonem. Wierzch posyp kruszonką czyli resztą ciasta, które zostało.

Smacznego!

Weronika.

Polecane