Przepis #139 Lodowa bananowo – orzechowa tarta (wegańska i bez glutenu) FIT

Witajcie,
ostatnio podałam Wam przepis na pyszne kremowe lody ( tutaj ) a teraz przyszedł czas na lodową tartę o smaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy, jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować!

Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal w tym: B: 5,6 g; W: 28 g; T: 7,6 g. 



Składniki
Spód
– 2 banany
– 150 g płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych)
Masa
– 75 ml mleczka kokosowego
– 20 g masła orzechowego
– 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzidła najlepiej płynnego
Dodatkowo
– mały banan
– kilka kostek gorzkiej czekolady 


Wykonanie
Spód
Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy by powstała gęsta masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. 
Masa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe razem z masłem orzechowym. Dodajemy syrop i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę (która już wystygła) wylewamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. 
Przed podaniem wyciągamy tarte chwilę wcześniej. Ozdabiamy plasterkami banana oraz startą czekoladą.



Później ciasto możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce. Taki deser świetnie orzeźwia w cieplejsze dni.  



Smacznego !
W. 

Polecane

4 Comments

  1. Chciałam na wiosnę przejść z powrotem na dietę bezglutenową. I w sumie dzięki Tobie chyba się odważę – pyszny przepis!

  2. Wow:) bardzo mi miło – dziękuję:) powodzenia;)

Dodaj komentarz