Witajcie, po przerwie oraz świąteczno-noworocznych przysmakach czas powrócić do cotygodniowych przepisów na FIT słodkości. Dzisiaj przygotowałam dla Was Brownie z dodatkiem bananów (świetnie się sprawdzą banany, które leżą już dłuższy czas i są bardzo dojrzałe). Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia. Nie ma w sobie dodatku cukru oraz mąki pszennej. Ma delikatnie chrupiącą skórkę i jest lekko wilgotne w środku. Dzięki kakao oraz cynamonowi jest także bardzo aromatyczne – idealne do zimowej herbaty!
Składniki (forma o wymiarach 24 x 24 cm)
- 4 średnie banany
- 2 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady min 70% (najlepiej bez cukru)
- ½ szklanki kakao
- ¼ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
- 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- 1 duża łyżka miodu
Wykonanie
3 banany zblenduj na gładkie puree. Czekoladę pokrusz i roztop w rondelku razem z miodem. Do miski wsyp mąkę i kakao. Dodaj bananowe puree oraz roztopioną czekoladę z miodem. Wbij dwa jajka i wlej mleko. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną. Masę wymieszaj dokładnie łyżką. Tak przygotowaną masę wylej do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki pokrojonego (czwartego) banan. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w zamkniętym piekarniku (wyłącz funkcję pieczenia). Następnie pozostaw ciasto do wystudzenia. Przestudzone ciasto posyp delikatnie cynamonem.
Jeśli nie lubisz cynamonu ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.
Smacznego!
Wygląda bardzo sycąco 🙂 Myślę, że nawet jeden mały kawałeczek wystarczy żeby ugasić nasz apetyt na słodkie 🙂 Poza tym wygląda przepięknie <3
Dziękuję:)
Wyglada pysznie! Ile kcal ma kawałek? (Całe?)