przepisy

Przepis#284 FIT Sernik z mandarynkami

Witajcie, pachnący jeszcze trochę świętami a na pewno zimową porą sernik z mandarynkami. To świetne wykorzystanie tych owoców kiedy zostało Wam ich trochę lub macie dość jedzenia samych owoców. Spód ciasta powstał na bazie mąki orkiszowej ale możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Dla osłody zarówno masy jak i spodu wykorzystaj dowolne słodziło – może być ksylitol, miód lub erytrytol. Do serowej masy koniecznie użyj sera w kostkach (zawsze wybieram ser bez laktozy) ponieważ jest gęstszy niż ten z wiaderka. Do masy dodaję także budyń możesz wybrać dowolny smak – ja użyłam o smaku karmelowym bez cukru bo akurat taki miałam:) Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć pysznej kruszonki:)

Co powiesz na takie sernikowe połącznie? Skusisz się?

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód + kruszonka

  • 140 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • 70 g prawdziwego masła min 82% lub oleju kokosowego w stałej formie
  • 2 żółtka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego w kostkach
  • 1 opakowanie budyniu karmelowego bez  cukru (ale może być inny smak np. waniliowy/śmietankowy)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

Dodatkowo

  • 5 mandarynek
  • zmielony ksylitol lub stewia do posypania ciasta

Wykonanie

Spód + kruszonka

Masło miksuj przez kilka minut. Ciągle miksując dodaj ksylitol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj aż powstanie zbite ciasto. 2/3 ciasta wyłóż na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Z pozostałego ciasta zrobisz kruszonkę.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Wsyp ksylitol oraz wbij kolejno jajka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń i miksuj jeszcze przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. 3 mandarynki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do serowej masy i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu ułóż plasterki pozostały mandarynek. Posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 -60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale zostaw w nim sernik na jeszcze około godzinę dzięki czemu sernik nie opadnie.

Wystudzony sernik możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *