Przepis#387 FIT Tort Tiramisu bez glutenu i cukru

Witajcie, puszysty biszkopt z lekkim serowym kremem nasączony kawą czyli FIT Tiramisu w wersji tortowej! Bazą jest biszkopt na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu tort jest bezglutenowy. Dla osłody wybrałam erytrol ale można go zamienić na ksylitol lub inny słodzik. Masa to połączenie gęstego serka z erytrolem oraz żelatyną by masa była dość trwała i łatwo się wszystko kroiło. Nasączony kawą biszkopt przełamuje delikatny smak tortu. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na deser ale również przyjęcie np. urodzinowe!

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 106 kcal w tym: B: 10 g W: 7 g T: 4 g

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki erytrolu

Masa

  • 300 g kvargu/serka homogenizowanego/jogurtu greckieg
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 1/3 filiżanki zaparzonej kawy

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj erytrol. Miksując dalej dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie mieszając masę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem od pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudź a następnie podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na dnie formy w której był pieczony biszkopt. Nasącz kilkoma łyżeczkami zaparzonej kawy.

Masa

Ser wymieszaj z erytrolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do serowej masy cały czas mieszając. Jedną część masy wyłóż na pierwszy krążek ciasta a następnie przykryj kolejnym. Nasącz biszkopt kawą. Wyłóż resztę masy. Ciasto schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.

Wierzch ciasta możesz posypać kakao, kawą lub startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane