Witajcie, lekki i puszysty sernik Jamajka inspirowany cukierkami o tej samej nazwie. Jest to sernik bez spodu więc przygotujesz go w jednej misce. Ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej jeśli wybierzesz budyń bez glutenu. Główny sernik to oczywiście ser – ja wybrałam ser w kostce, który jest bardziej zbity niż ten z wiaderka. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta możesz dodać więcej słodzika niż podałam w przepisie. Sernik jest bogaty w białko i sprawdzi się nie tylko jako deser ale także drugie śniadanie!
Składniki (forma o średnicy 16 cm) Całość: 1061 kcal w tym: B: 107 g W: 58 g T: 47 g
- 500 g sera twarogowego ( chudy, w kostce)
- 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 jajka
Polewa czekoladowa
- 50 ml mleka zwykłego lub napoju roślinnego
- 6 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Ser zmiksuj z jogurtem. Dodaj erytrol/ksylitol i wstępnie zblenduj. Dodaj jajka po każdym dokładnie mieszając składniki. Wsyp budyń oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, zostaw w nim sernik jeszcze na około godzinę (nie otwieraj w tym czasie drzwiczek piekarnika).
Przygotuj polewę. Mleko podgrzej w rondelku a następnie zalej nim czekoladę. Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polej ciasto.
Gotowy sernik przechowuj w chłodnym miejscu. Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Weronika.