Grzyb chaga – występowanie i właściwości

Grzyb chaga (błyskoporek podkorowy, czarna huba brzozowa) ze względu na swoje właściwości jest niezwykle ceniony w medycynie ludowej w tym chińskiej, a także dalekiej Syberii, gdzie znany jest jako „grzyb nieśmiertelności” a jego niewątpliwe zalety znane są ludności już od czasów Hipokratesa. Grzyb „zamieszkuje” głównie brzozę, ale można go również spotkać na innych drzewach liściastych. Grzybnia ma postać narośli i z zewnątrz ma kolor ciemnobrunatny aż do czarnego, w środku zaś żółto-brązowy i może z wyglądu przypominać nadmiernie narośniętą i spękaną korę drzewa. Rozmiar grzyba może dochodzić nawet do 50 centymetrów średnicy.

Właściwości i zastosowanie grzyba chaga

Choć nadal prowadzone są liczne badania nad działaniem grzybów chaga, to już teraz można znaleźć dużo dowodów potwierdzających jego korzystny wpływ na organizm człowieka.

Najwięcej informacji jak do tej pory można wynieść z przekazów medycyny ludowej. Niemniej jednak przeprowadzone do tej pory badania naukowe wskazują, że substancje znajdujące się grzybach mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe. Stąd stosowanie grzyba chaga jest zalecane przy wielu różnych dolegliwościach, takich jak: miażdżyca, czy choroby zwyrodnieniowe, choroby układu nerwowego, a nawet nowotwory. Polecany jest również jako środek wpływający na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia, a także pobudzenie układu odpornościowego organizmu.

Błyskoporek podkorowy zawiera również szereg witamin oraz minerałów: niacynę (B3), ryboflawinę (B2), kwas pantotenowy (B5), witaminę D, potas, selen, żelazo, cynk, magnez, wapń, mangan, rubid, cez. Przez niektórych jest traktowany nawet jako superfood, czyli żywność zawierająca szczególnie cenne dla organizmu człowieka składniki. Ponadto grzyb ten ma zdolność przeciwdziałania wolnym rodnikom tlenowym (co ma związek z melaniną zawartą w grzybie). Szeroką charakterystykę błyskoporka podkorowego można znaleźć na stronie: https://radioklinika.pl, gdzie znajduje się rys historyczny, szczegółowo opisane właściwości, zastosowanie oraz podana bibliografia odnosząca się do wyników badań naukowych nad tym cennym grzybem.

Grzyb chaga – możliwości zastosowania w codziennej diecie

Suchy ekstrakt z grzyba chaga można dodać do herbaty, kawy lub ulubionego napoju – wedle zaleceń, które znajdują się na opakowaniu produktu. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na wykorzystanie czarnej huby brzozowej w codziennej diecie. Najczęściej są to przepisy na wszelkiego rodzaju napoje z dodatkiem błyskoporka.

Przed zastosowaniem warto zapoznać się z przeciwwskazaniami dotyczącymi stosowania produktu, wśród których wymienia się między innymi uczulenie na którykolwiek ze składników czy przewlekłe choroby nerek (więcej przeciwwskazań można znaleźć na stronach internetowych czy na opakowaniu produktu).

Podsumowując, grzyb chaga jest znany i ceniony w medycynie ludowej czy chińskiej. Znajduje w niej szerokie zastosowanie. Choć nadal trwa wiele badań nad jego wpływem na zdrowie człowieka, już dzisiaj można wymienić wiele drogocennych właściwości tego produktu. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na skład i przeczytać dokładnie, co producent deklaruje na opakowaniu – wiadomo produkt produktowi nierówny.

*materiał zewnętrzny

Polecane