Przepis#385 FIT Malinowa chmurka

Witajcie, deser FIT malinowa chmurka to połączenie chrupkiego herbatnikowego spodu, malinowej galaretki z dodatkiem malin oraz kremu na bazie kvargu, który możesz zamienić na serek homogenizowany (ważne by serek był gęsty). Zamiast oleju kokosowego, który potrzebny jest do zrobienia spodu możesz użyć masła orzechowego (nada lekko orzechowego smaku) lub zwykłego prawdziwego masła. Do warstwy malinowej polecam użyć galaretki bez cukru (słodzonej słodzikiem) lub osłodzić wedle upodobania. Do zrobienia wierzchu najlepiej sprawdzi się gesty serek. Natomiast jeśli masa będzie zbyt rzadka można zagęścić ją dodając żelatynę (proporcje dopasuj w zależności od tego ile kremu użyjesz).

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Całość: 1155 kcal w tym: B: 72 g W: 92 g T: 59 g

Spód

  • 60 g herbatników bez cukru
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego

Warstwa malinowa

  • 1/2 opakowania galaretki bez cukru (40 g)
  • 250 g gorącej wody
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin

Wierzch

  • 300 g kvargu lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym. Masę wyłóż na formę wyłożoną folią spożywczą. Na czas przygotowania galaretki spód schłodź w lodówce.

Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do schłodzenia. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj rozmrożone lub świeże maliny. Wymieszaj i prawie już tężejącą wylej na herbatnikowy spód. Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Wierzch

Kvarg/serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Tak przygotowaną masę wyłóż na galaretkę. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Schłodź w lodówce przez 1-2 godzinę.

Na wierzch ciasta możesz również przygotować FIT bezę lub posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane