Przepis #137 Kremowe lody w polewie czekoladowej – bez śmietany

Witajcie,
przed nami długi majówkowy weekend. Robi się co raz cieplej dlatego przyszła pora na jedzenie lodów. Tradycyjne lody opierają się na śmietanie, cukrze i wielu słodkich dodatkach czyli bomba kaloryczna! Dlatego przygotowałam dla Was pomysł na pyszne wegańskie kremowe lody bez śmietany, laktozy i białego cukru! 

Wartości odżywcze na jedną porcję (jeden lód): 212,5 kcal w tym: B: 3,75 g; W: 5,9 g; T: 19, 2.



Składniki:
– 150 ml mleczka kokosowego z puszki
– 25 g masła orzechowego 100%
– 20 g wiórek kokosowych
– 1 łyżka syropu klonowego
 Polewa
– 40 g gorzkiej czekolady 
– 1 łyżka oleju kokosowego



Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną masę przelewamy do foremek do lodów. Chowamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. 
W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz olej kokosowy. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak przygotowaną polewą polewamy nasze lody. 



Masa w środku jest kremowa a czekolada chrupiąca. To idealna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy. Warto ich spróbować!



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz