Witajcie,
mam dzisiaj dla Was kolejny przepis także w wersji filmowej – link znajdziecie na końcu postu. Przygotowałam kruche ciasto z kremem czekoladowym z owocami. Ciasta na kruchym spodzie kojarzą mi się z wakacjami bo najczęściej na wierzchu lądują letnie sezonowe owoce. Moje ciasto jest bezglutenowe (jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej), nie ma w nim mleka oraz dodatku białego cukru. Użycie oleju kokosowego zamiast tradycyjnego masła nadaje charakterystyczny zapach i smak. Musicie koniecznie go spróbować!
Wartości odżywcze na 100 g: 348 kcal w tym: B: 5,5 g; W: 26 g; T: 24 g.
Składniki
Kruche ciasto
– 75 g mąki owsianej
– 150 g mąki kukurydzianej
– 3 żółtka
– 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2-3 łyżki syropu daktylowego
Masa
– 300 ml mleczka kokosowego
– 90 g gorzkiej czekolady
– 1 – 2 łyżki syropu daktylowego
Dodatkowo
– dowolne owoce
Wykonanie
Kruche ciasto
Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 min. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleczko kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy i łączmy do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy masę na spód i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa lekko się zetnie układamy na wierzchu dowolne owoce (u mnie są to borówki i morele). Ponownie chowamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Wierzch można udekorować na przykład polewą z jogurtu lub czekolady.
Smacznego!
W.
Super przepis! Jak widać można zrobić przepyszny krem bez nabiału 🙂