przepisy

Przepis #115 Kukurydziana pizza z patelni

Witajcie,
z okazji Światowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was pizzę do zrobienia w dosłownie w 5 minut. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a dodatki możecie dodać takie jakie lubicie najbardziej! Ja dodałam tylko ser, pomidora oraz szczypiorek (akurat to znalazłam w lodówce:)). Pizza jest bezglutenowa! Idealnie sprawdzi się na zdrowe świętowanie Dnia Pizzy:)

Wartości odżywcze samej pizzy bez dodatków to: 155 kcal w tym: B: 8,5 g; W: 19,2 g; T: 5 g.


Składniki (jedna porcja):
– 25 g mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– odrobina wody
– szczypta papryki słodkiej wędzonej
– odrobina sody oczyszczonej
– łyżeczka natki pietruszki

Dodatki
To co lubicie najbardziej:)

Wykonanie
Do miseczki wsypujemy mąkę, sodę oraz paprykę. Wbijamy jajko oraz wlewamy tyle wody by powstało niezbyt rzadkie ciasto. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (można ją delikatnie polać olejem w zależności od rodzaju patelni). Smażmy z obu stron. Następnie układamy dodatki. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na chwilę już na wyłączonym palniku.


Pizzę można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub odrobina ketchupu.

Smacznego!
W.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *