Przepis #114 Bezglutenowe ptysie

Witajcie,
z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku i końcówki karnawału przygotowałam dla Was kolejny przepis na słodkości w zdrowszej wersji. Po ostatnich eklerkach na które przepis znajdziecie tutaj przyszedł czas na ptysie. Bezglutenowe z jogurtowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo zbliżone do tego na eklerki. Spróbujcie koniecznie!

Wartości odżywcze na 100 g: 203 kcal w tym: B: 7,7 g; W: 17,7 g; T: 12 g. 



Składniki
Ciasto 
– 100 g masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
– szklanka wody

Nadzienie
– duże opakowanie jogurtu greckiego (350-400 ml)
– 2-3 łyżki cukru lub innego słodziłda 



Wykonanie
Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy koła (na wzór ptysi). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia  a następnie przekrawamy na pół. 

Nadzienie
Dzień wcześniej jogurt grecki wykładamy na sito pokryte ręcznikiem papierowym tak by odsączyła się z niego woda, dzięki czemu pozostanie nam gęsta masa. Taką masę miksujemy razem ze słodzidłem i przekładamy nią nasze ptysie.



Ciastka dekorujemy według uznania – na przykład roztopioną gorzką czekoladą. Przechowujemy w lodówce.



Smacznego!
W. 

Polecane

1 Comment

  1. Wyglądają obłędnie ����

Dodaj komentarz