FIT sernik Krówka – bez dodatku cukru!

Witajcie, FIT sernik krówka z dodatkiem krówek bez dodatku cukru! Na wstępie dodam, że krówki bez dodatku białego cukru (z cukrem kokosowym) kupiłam w Rossmannie ale jestem pewna, że można je również w sklepach ze zdrową żywnością zarówno tych stacjonarnych jak i online. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składa się z ciasteczkowego spodu a także masy sernikowej do której potrzeba zaledwie kilku składników w tym oczywiście sera. Zazwyczaj wybieram ser twarogowy w kostkach ale sprawdzi się również taki z wiaderka. FIT sernik krówka jest bardzo aromatyczny i po prostu pyszny! Skusisz się na porcję?

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Sernik podziel na 12 części: 1 porcja to: 148 kcal w tym B: 13 g W: 16 g T: 4 g

Spód

  • 100 g ciasteczek bez cukru/herbatników/ciastek pełnoziarnistych
  • 2,5 łyżki masła orzechowego

Masa serowa

  • 500 g sera twarogowego chudego
  • 150 g skyru/serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 budynie bez cukru waniliowe/śmietankowe
  • 5 krówek bez cukru
  • 3 białka jajka

Wykonanie

Spód: ciasteczka rozdrobnij i połącz z masłem orzechowym by powstała jednolita masa. Gotową masę wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej schowaj do lodówki.

Masa serowa: ser zblenduj ze skyrem, ksylitolem oraz budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do serowej masy. Na koniec dodaj pokrojone drobno krówki. Całość dokładnie wymieszaj. Serową masę wyłóż na spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 55-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale zostaw w nim sernik na jeszcze około godzinę (nie otwieraj drzwiczek).

Wystudzony sernik możesz udekorować posiekaną czekoladą lub krówkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane