Witajcie, czekoladowe donuts – bez cukru! Kojarzą mi się z amerykańskimi filmami, gdzie zazwyczaj zajadają się nimi gliniarze. Moja wersja na pączki/oponki z dziurką jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie zawierają białego cukru oraz laktozy (jeśli wybierzesz czekoladę bez dodatku mleka). Dla wzmocnienia czekoladowego smaku oblałam je polewą z gorzkiej czekolady i posypałam posiekaną czekoladą. Wyszło pysznie i bardzo czekoladowo! Dasz się skusić na jednego?
Składniki ( 5 sztuk) 1 sztuka to: 272 kcal w tym: B: 5 g W: 23 g T: 19 g
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kyslitolu
- 50 ml oleju np. kokosowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
Dodatkowo
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 kostki startej czekolady do posypania
Wykonanie
Jajka wbij do miski i wymieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekaj. Do mieszanki oleju oraz jajek dodaj mieszankę mąki – wymieszaj. Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj. Masę przelej do formy na donuts wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudź.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Maczaj wystudzone donuts w polewie z jednej strony. Następnie posyp startą czekoladą.
Pączki z dziurką możesz również posypać orzechami lub innymi bakaliami. Te dodatki możesz również dodać do masy.
Smacznego!
Weronika.