FIT Donuts czekoladowe (oponki bez cukru)

Witajcie, czekoladowe donuts – bez cukru! Kojarzą mi się z amerykańskimi filmami, gdzie zazwyczaj zajadają się nimi gliniarze. Moja wersja na pączki/oponki z dziurką jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie zawierają białego cukru oraz laktozy (jeśli wybierzesz czekoladę bez dodatku mleka). Dla wzmocnienia czekoladowego smaku oblałam je polewą z gorzkiej czekolady i posypałam posiekaną czekoladą. Wyszło pysznie i bardzo czekoladowo! Dasz się skusić na jednego?

Składniki ( 5 sztuk) 1 sztuka to: 272 kcal w tym: B: 5 g W: 23 g T: 19 g

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kyslitolu
  • 50 ml oleju np. kokosowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru

Dodatkowo

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 kostki startej czekolady do posypania

Wykonanie

Jajka wbij do miski i wymieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekaj. Do mieszanki oleju oraz jajek dodaj mieszankę mąki – wymieszaj. Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj. Masę przelej do formy na donuts wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudź.

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Maczaj wystudzone donuts w polewie z jednej strony. Następnie posyp startą czekoladą.

Pączki z dziurką możesz również posypać orzechami lub innymi bakaliami. Te dodatki możesz również dodać do masy.

Smacznego!

Weronika.

Polecane