FIT Brownie z serem – bez glutenu i bez cukru

Witajcie, FIT Brownie z serem to połączenie ciasta Brownie z dodatkiem serowej masy. Bazą jest czekoladowe ciasto na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego oraz mieszanki mąk bezglutenowych. Na wierzch dodałam ser wymieszany z odrobiną ksylitolu dla osłody. Ciasto nie dość, że jest przepyszne to ma również przyjemny dla oka łaciaty wygląd. Deser nie zawiera białego cukru (wybierz czekoladę gorzką bez dodatku cukru) oraz glutenu. Skusisz się na porcję?

Składniki (forma 24×24 cm) Ciasto podziel na 20 kawałków: 1 porcja to: 170 kcal w tym: B: 3 g W: 12 g T: 12 g

  • 200 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 170 ml oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 40 g cukru kokosowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Wykonanie

Do rondelka wlej olej i dodaj pokruszoną czekoladę a następnie rozpuść. Jajka zmiksuj z cukrem kokosowym. Masę jajeczną przelej do większej miski. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z olejem oraz wszystkie rodzaje mąki. Masę przełóż do formy. Na wierzchu ułóż ser wymieszany z ksylitolem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

Wystudzone ciasto wyciągnij z formy i podziel na kawałki. Dodatkowo możesz je posypać startą czekoladą lub zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane