FIT drożdżówki z serem i truskawkami

Witajcie, pachnące latem delikatne drożdżówki z serem oraz frużeliną truskawkową. Bazą jest ciasto na bazie mąki orkiszowej. Zamiast truskawek może być użyć innych sezonowych owoców. Drożdżówki są bardzo lekkie i puszyste idealnie sprawdzą się na letni deser, który możesz ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Skusisz się na jedną?

Składniki ( 8 sztuk) 1 sztuka to: 230 kcal w tym: B: 8 g W: 27 g T: 10 g

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g napoju roślinnego lub mleka
  • 60 g roztopionego oleju kokosowego
  • 15 g drożdży (świeżych)
  • szczypta cukru
  • 50 g erytrolu
  • 1 jajko

Frużelina truskawkowa

  • 180 g truskawek
  • 1 łyżka zimnej wody + 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka erytrolu

Masa serowa

  • 150 g sera twarogowego np. z wiaderka
  • 1 łyżka erytrolu

Wykonanie

Podgrzej mleko. Do miseczki pokrusz drożdże, posyp cukrem, zalej letnim mlekiem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Masę przesiej do miski, dodaj jajo, erytrol, roztopiony olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrób bardzo dokładnie i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kulek. Każdą kulę lekko rozgnieć na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. W każdy dołek włóż po łyżce frużeliny oraz masy serowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 15 – 20 minut.

Frużelina truskawkowa

Truskawki pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wsyp erytrol i wymieszaj. Gotuj aż owoce puszczą sok. Następnie dodaj wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i Dodaj zimną wodę wymieszaną z żelatyną.

Masa serowa

Ser mieszaj z erytrolem.

Przestudzone drożdżówki możesz posypać zmielonym erytrolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane