Trzy przepisy na ekspresowe FIT desery

Przed Wami kolejna porcja przepisów z cyklu “Trzy przepisy na…”. Dzisiaj pora na ekspresowe FIT desery. Przygotujesz je dosłownie w kilka minut – bez pieczenia czy gotowania. Wystarczy tylko kilka łatwodostępnych składników by stworzyć pyszny deser, podwieczorek czy drugie śniadanie. Ekspresowe desery to moja specjalność a na moim blogu znajdziesz ich tutaj całkiem sporo. Mam nadzieję, że moje dzisiejsze propozycje również Wam zasmakują.

Przepisy na desery znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.

Życzę smacznego!

Deser kawowy

Składniki

  • 2 małe banany
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Krem

  • 1 czubata łyżeczka ksylitolu (15 g)
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie

Banany zblenduj z kakao i kawą na gładką masę. Przełóż do miseczki lub kubeczka. Przygotuj krem. Serek wymieszaj z kakao, kawą, ksylitolem oraz mąką. Odstaw na 5 minut a następnie wyłóż na bananową masę.

Deser z preparowanym orkiszem („na wiejską nutę”)

Składniki

  • 50 g preparowanego orkiszu lub ryżu
  • opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (150 g)
  • 2 łyżeczki kyslitolu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (14 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 ml)

Wykonanie

Na dno kubeczka wyłóż 25 g preparowanego orkiszu lub ryżu. Serek wymieszaj z ksylitolem i wyłóż na orkisz/ryż. Wsyp kolejne 35 g preparowanego orkiszu/ ryżu. Czekoladę i olej roztop w rondelku. Polej deser.

Szarlotka w kubeczku

Składniki

  • 6 herbatników bez cukru
  • 100 g jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki wody
  • 90 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka ksylitolu (15 g)
  • 1 czubata łyżeczka mąki kokosowej (15 g)
  • szczypta cynamonu do dekoracji

Wykonanie

Na spód miseczki/kubeczka pokrusz 3 herbatniki. Do rondelka wlej wodę i dodaj jabłka. Pruż przez kilka minut aż zacznie robić się dżem. ½ części jabłkowej masy wyłóż na herbatniki Pokrusz kolejne 3 herbatniki oraz wyłóż resztę owoców. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Tak powstałym kremem udekoruj wierzch deseru. Posyp odrobiną cynamonu.

Zapisz przepisy w formie zdjęć.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz