Hej! Aromatyczna FIT szarlotka z bezą bez dodatku białego cukru! Koniecznie z dużą ilością jabłek i chrupiącą bezą. Ciasto możesz przygotować z wersji bez laktozy wystarczy, że zamienisz masło na wersję bez laktozy lub roślinną opcję. Do przygotowanie szarlotki proponuję użyć dość twardych i mniej soczystych jabłek. Dla osłody możesz użyć tak jak w przepisie ksylitolu lub innego słodzika takiego jak: erytrol, miód czy syrop klonowy/daktylowy.
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 157 kcal w tym: B: 3g W: 23 g T: 7 g
Spód
- 140 g mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
- 80 g prawdziwego masła (lub oleju kokosowego w stałej części)
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu
Masa jabłkowa
- 4 duże jabłka
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu
Beza
- 3 białka
- 70 g ksylitolu (zmielonego na puder)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Spód: wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez około 30 minut. Następnie wyklej nim spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj masę jabłkową. Masa jabłkowa Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj z ksylitolem i cynamonem. Jabłka wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Piecz kolejne 15 minut (180 stopni). Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypuj ksylitol. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Bezę wyłóż na masę jabłkową. Piecz około 20 minut w temperaturze 150 stopni, góra- dół. Wystudź.
Wystudzoną szarlotkę możesz posypać zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
Weronika.