FIT szarlotka z bezą – bez białego cukru

Hej! Aromatyczna FIT szarlotka z bezą bez dodatku białego cukru! Koniecznie z dużą ilością jabłek i chrupiącą bezą. Ciasto możesz przygotować z wersji bez laktozy wystarczy, że zamienisz masło na wersję bez laktozy lub roślinną opcję. Do przygotowanie szarlotki proponuję użyć dość twardych i mniej soczystych jabłek. Dla osłody możesz użyć tak jak w przepisie ksylitolu lub innego słodzika takiego jak: erytrol, miód czy syrop klonowy/daktylowy.

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 157 kcal w tym: B: 3g W: 23 g T: 7 g 

Spód

  • 140 g mąki orkiszowej/pełnoziarnistej 
  • 80 g prawdziwego masła (lub oleju kokosowego w stałej części) 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki ksylitolu 

Masa jabłkowa

  • 4 duże jabłka 
  • 2-3 łyżki wody 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu 

Beza

  • 3 białka 
  • 70 g ksylitolu (zmielonego na puder)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Wykonanie

Spód: wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto. Schłodź w lodówce przez około 30 minut. Następnie wyklej nim spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. 

W międzyczasie przygotuj masę jabłkową. Masa jabłkowa Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj z ksylitolem i cynamonem. Jabłka wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Piecz kolejne 15 minut (180 stopni). Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni.

Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypuj ksylitol. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Bezę wyłóż na masę jabłkową. Piecz około 20 minut w temperaturze 150 stopni, góra- dół. Wystudź. 

Wystudzoną szarlotkę możesz posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane