Witajcie,
czy wiecie, że 27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sera? Na świecie jest ponad 4000 różnych rodzajów sera! Dzieli się je na różne rodzaje pod względem technologii w jakiej zostały wykonane, długość ich dojrzewania, a także mleka z jakiego zostały przygotowane. Można je także podzielić ze względu na zawartość tłuszczu. Dzięki temu można wyróżnić między innymi: sery z przerostem niebieskiej pleśni, sery miękkie z porostem pleśni, sery twarde, półtwarde, sery świeże, sery topione, twarogowe, wędzone, do zapiekania – jak widać każdy znajdzie coś dla siebie.
Ser jest dość powszechnie wykorzystywany w naszej kuchni – jako dodatek do wielu dań lub też zjadamy je same na przykład podawane w postaci popularnej deski serów. Sery są źródłem zwierzęcego białka i tłuszczu, a także: wapnia, fosforu, cynku czy witamin A,B,D. Warto podkreślić, że każdy ser ma swój charakterystyczny smak i aromat, dlatego każdy z nich nadaje się do wykorzystania do innego rodzaju dania. Sery świeże (twarogowe czy mascarpone) są powszechnie wykorzystywane do przygotowania deserów czy ciast. Sery podkreślają smak naszych potraw i nadają im wyjątkowy charakter.
Dlatego z okazji Dnia Sera przygotowałam dla Was przepis z użyciem jednego z moich ulubionych serów – cheddara. To rodzaj angielskiego sera produkowanego z mleka krowiego o lekko ostrym, kwaskowatym i orzechowym smaku. Moja dzisiejsza propozycja to dość nietypowa Lasagne. Nietypowa dlatego, że zamiast makaronu użyłam naleśników przygotowanych na bazie mąki z ciecierzycy. Ten rodzaj mąki ma dość niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa.
Składniki
Ciasto
- szklanka mąki z ciecierzycy
- szklanka wody
- 1 jajko
- olej do smażenia
Farsz
- ½ mielonej piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- kawałek sera cheddar Mature Wyke
- ½ czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, czosnek mielony, papryka wędzona
Wykonanie
Ciasto
Mąkę mieszamy z wodą oraz jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej naleśniki na złocisty kolor.
Farsz
Czosnek drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Całość podsmażamy. Dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Z naleśników wykrawamy prostokąty ( na kształt makaronu lasagne). Układamy w naczyniu do zapiekania pierwszy naleśnik i układamy część farszu – przykrywamy następnym i czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie naleśniki i farsz. Wierzch posypujemy serem cheddar i zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dzięki dodatkowi sera cheddar lasagne z naleśników zyskuje wyrazistego smaku. Lekko ostrawy ser wzmacnia smak dania.
Smacznego!
*wpis reklamowy
Międzynarodowy dzień sera to coś dla mnie 😀 Dzięki za przepis!