Witajcie, walentynkowe ciasto musi być słodki i pełne czekolady! Dlatego Brownie jest na tą okazję idealne. Lekkie a jednocześnie bardzo czekoladowe jest przepyszne. Bazą ciasta są banany oraz gorzka czekolada. Do ciasta dodałam mąkę orkiszową ale możesz ją zamienić na inną np. owsianą czy pełnoziarnistą. Wierzch ciasta udekorowałam masą na bazie serka homogenizowanego. Możesz także użyć różnego rodzaju posypek lub świeżych owoców.
Składniki (forma 24×24 cm)
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady bez cukru
- ¼ szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo
- 100 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka mąki kokosowej
Wykonanie
Banany zblenduj na gładkie puree. Czekoladę pokrusz i roztop w rondelku razem z miodem. Do miski wsyp mąkę i kakao. Dodaj bananowe puree oraz roztopioną czekoladę z miodem. Wbij jajka i wlej mleko. Wsyp ksylitol oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w zamkniętym piekarniku (wyłącz funkcję pieczenia). Wystudź ciasto. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Masę odstaw na chwilę a następnie udekoruj ciasto.
Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami lub startą czekoladą.
Smacznego!
Weronika.