Trzy przepisy na… zdrowe sałatki

Witajcie w nowej serii postów na blogu! Wychodzę z założenia, że zdrowych przepisów nigdy dość dlatego stworzyłam nową serię o nazwie “Trzy przepisy na…” w której co tydzień będą się pojawiać trzy inspirujące przepisy na zdrowe posiłki. W tym tygodniu będą to zdrowe sałatki.

Sałatki goszczą u mnie ostatnio każdego dnia. Bazą jest sałata oraz świeże warzywa, których teraz mamy pod dostatkiem i warto to wykorzystać. Dzięki temu, że sałatki bazują na podobnych składnikach ograniczamy marnowanie jedzenia. Dodatki takie jak sos, jajka czy mięso sprawiają jednak, że każda z nich smakuje inaczej.

Przepisy na sałatki znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.

Jeśli podoba Ci się nowa seria, koniecznie napisz to w komentarzu!

A ja życzę smacznego!

Z jajkiem i warzywami

Składniki

  • garść sałaty
  • 1 mały pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • 1 ugotowane jajko
  • 1/2 bułki z pomidorami lub razowej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sos: 1 łyżka jogurtu greckiego + szczypta soli

Wykonanie

Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Ugotowane jajko przekrój na ćwiartki. Bułkę pokrój na kromki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i połóż na jajku. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.

Z serkiem sałatkowym i grzankami

Składniki

  • garść sałaty
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 rzodkiewki
  • 90 g sera sałatkowego
  • 1 kromka chleba razowego
  • sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta: czosnku suszonego, słodkiej papryki i soli

Wykonanie

Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora, ogórka oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Pokrusz ser. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni z odrobiną suszonego czosnku. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z przyprawami. Polej sałatkę.

Z tuńczykiem i sosem jogurtowym

Składniki

  • garść sałaty
  • 1 mały pomidor
  • ogórek konserwowy
  • 2 rzodkiewki
  • 1 ugotowane jajko
  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 bułki razowej
  • sos: 1 łyżka jogurtu greckiego + 1 ząbek czosnku

Wykonanie

Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Tuńczyka rozdrobnij i połóż na warzywach. Ugotowane jajko przekrój na ćwiartki. Bułkę pokrój na kromki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i połóż na jajku. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zapisz przepisy w formie zdjęć.

Weronika.

Polecane

2 Comments

  1. Kiedyś nie przepadałam za jedzeniem sałatek, ale odkąd zapragnęłam schudnąć wiedziałam, że same suplementy diety wspomagające odchudzanie nie wystarczą. Zaczęłam zdrowiej się odżywiać oraz biegać i powoli zauważam tego efekty. Przepisy wydają się naprawdę smaczne, z chęcią z nich skorzystam 🙂

  2. Dzięki Ci bardzo super pomysły na sałatki. Przy insulinooporności i stanie przed cukrzycowym są wręcz u mnie niezbędne. Koniecznie je wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *