Witajcie w nowej serii postów na blogu! Wychodzę z założenia, że zdrowych przepisów nigdy dość dlatego stworzyłam nową serię o nazwie “Trzy przepisy na…” w której co tydzień będą się pojawiać trzy inspirujące przepisy na zdrowe posiłki. W tym tygodniu będą to zdrowe sałatki.
Sałatki goszczą u mnie ostatnio każdego dnia. Bazą jest sałata oraz świeże warzywa, których teraz mamy pod dostatkiem i warto to wykorzystać. Dzięki temu, że sałatki bazują na podobnych składnikach ograniczamy marnowanie jedzenia. Dodatki takie jak sos, jajka czy mięso sprawiają jednak, że każda z nich smakuje inaczej.
Przepisy na sałatki znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Jeśli podoba Ci się nowa seria, koniecznie napisz to w komentarzu!
A ja życzę smacznego!
Z jajkiem i warzywami
Składniki
- garść sałaty
- 1 mały pomidor
- 2 rzodkiewki
- 1 ugotowane jajko
- 1/2 bułki z pomidorami lub razowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sos: 1 łyżka jogurtu greckiego + szczypta soli
Wykonanie
Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Ugotowane jajko przekrój na ćwiartki. Bułkę pokrój na kromki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i połóż na jajku. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.
Z serkiem sałatkowym i grzankami
Składniki
- garść sałaty
- 1 mały pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 rzodkiewki
- 90 g sera sałatkowego
- 1 kromka chleba razowego
- sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta: czosnku suszonego, słodkiej papryki i soli
Wykonanie
Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora, ogórka oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Pokrusz ser. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni z odrobiną suszonego czosnku. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z przyprawami. Polej sałatkę.
Z tuńczykiem i sosem jogurtowym
Składniki
- garść sałaty
- 1 mały pomidor
- ogórek konserwowy
- 2 rzodkiewki
- 1 ugotowane jajko
- 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 bułki razowej
- sos: 1 łyżka jogurtu greckiego + 1 ząbek czosnku
Wykonanie
Na talerzu ułóż sałatę. Pomidora oraz rzodkiewkę pokrój w półplasterki – rozłóż na sałacie. Tuńczyka rozdrobnij i połóż na warzywach. Ugotowane jajko przekrój na ćwiartki. Bułkę pokrój na kromki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i połóż na jajku. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Weronika.
Kiedyś nie przepadałam za jedzeniem sałatek, ale odkąd zapragnęłam schudnąć wiedziałam, że same suplementy diety wspomagające odchudzanie nie wystarczą. Zaczęłam zdrowiej się odżywiać oraz biegać i powoli zauważam tego efekty. Przepisy wydają się naprawdę smaczne, z chęcią z nich skorzystam 🙂
Dzięki Ci bardzo super pomysły na sałatki. Przy insulinooporności i stanie przed cukrzycowym są wręcz u mnie niezbędne. Koniecznie je wypróbuję 🙂
koniecznie do wypróbowania! pozdrawiam
Potwierdzam!:)