przepisy

Przepis #271 FIT Tort Maxi King – bez mąki

Witajcie, lekki tort bez mąki oraz białego cukru z FIT karmelem czyli kolejny FIT tort – tym razem inspirowany batonikiem Maxi King. Bazą tortu jest biszkopt bez mąki z migdałów. Nie obieraj ich z łupinki dzięki temu ciasto będzie miało ładny marmurkowy kolor. Po upieczeniu biszkoptu zostaw go trochę dłużej w piekarniku by zbytnio nie opadł – oczywiście w wyłączonym piekarniku;) Serce tortu to karmel. Do przygotowania użyłam cukru kokosowego oraz kilku innych dodatków. Wyszedł pyszny ! Bez problemu da się go pokroić. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej masy. Tutaj wykorzystałam ser twarogowy ale możesz użyć również sera mascarpone (ale będzie nieco bardziej kaloryczny). Kolejny obowiązkowy element to czekoladowa polewa z orzeszkami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki  (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 5 białek jajka
  • 150 g zmielonych z łupinkami migdałów
  • 2 łyżki ksylitolu

Masa

  • 250 g sera twarogowego (w kostce)
  • 2 łyżki ksylitolu

Karmel

  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka roślinnego lub zwykłego

Polewa

  • 5 łyżek mleka roślinnego/zwykłego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 30 g posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych

Wykonanie

Biszkopt

Białka  ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol. Wsyp zmielone migdały i delikatnie wymieszaj łyżką lub łopatką. Przełóż do formy wyłożonej papierem i piec przez około 20 minut w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez około 30 minut by ciasto nie upadło. Następnie wystudzony biszkopt przetnij na 3 części.

Masa i karmel

Ser twarogowy zmiksuj z ksylitolem ( gdyby masa była zbyt gęsta możesz dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego).  1/3 masy wyłóż na pierwszy krążek. W drugim środkowym krążku ciasta wytnij na przykład szklanką środek. Pozostały obwód połóż na pierwszy krążku. Przygotuj karmel. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier kokosowy, miód oraz masło/olej. Gotuj aż powstanie gęsta masa czyli około 10 minut od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Karmel przelej do otworu w drugim krążku. Posmaruj kolejną 1/3 masy serowej i przykryj ostatnim krążkiem. Pozostałą masą udekoruj wierzch oraz boki tortu.

Polewa

W rondelku podgrzej mleko. Zdejmij z palnika. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wsyp posiekane orzeszki. Wymieszaj. Udekoruj ciasto.

Przed podaniem tortu najlepiej schłodzić go w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *