Witajcie,
na osłodę nowego tygodnia zapraszam na muffiny z jabłkiem i marchewką. Babeczki powstały na bazie mąki owsianej. Do ciasta dodałam także rodzynki a całość posypałam odrobiną sezamu. Dodatek cynamonu nadaje muffinom jesiennego klimatu. Jedna babeczka to: 147 kcal w tym: B: 3,6 g, W: 20,2 g; T: 5,5 g.
Składniki (10 muffinek)
– 1,5 szklanki mąki owsianej
– 2 małe jabłka
– 1 marchew
– 40 g cukru/słodzika
– 2 jajka
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– sezam do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Jabłka i marchew oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier/słodzik, olej oraz starte jabłka i marchew. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i rodzynki. Ponownie całość dokładnie łączymy. Tak przygotowane ciasto rozlewamy do foremek na muffiny. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut.
Muffiny to idealna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na wynos.
Smacznego !
W.
Czy można dodać więcej sody i ograniczyć proszek do pieczenia?
Oczywiście;) można dodać tylko sodę i powinny wyjść takie same:)
Muffiny wychodzą wilgotne czy zbite? ��
Raczej delikatnie wilgotne:)