Witajcie,
czujecie już powiew jesieni? Dni są coraz krótsze, poranki coraz chłodniejsze. I tylko patrzeć jak wyciągniemy z szafy ciepłe swetry i koce – chyba, że już to zrobiliście? Jesień to także pora na gorące rozgrzewające potrawy. Dlatego przygotowałam dla Was propozycję na jednogarnkowe danie z ciecierzycy. Z dużą ilością warzyw oraz mięsem ( ten element można pominąć). Choć pewnie strączki rzadko goszczą na naszych stołach warto z nich korzystać. Zwłaszcza gdy nadchodzi sezon jesienno-zimowy, gdyż zawierają dużą ilość białka i innych wartości odżywczych takich jak: kwas foliowy czy potas. Zapraszam do wypróbowania ciecierzycy w tej postaci:)
Składniki na 4 porcje:
– 200 g ciecierzycy
– połowa piersi z kurczaka
– 2-3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół papryki czerwonej
– 1 por
– kawałek selera
– 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
– ząbek czosnku
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz ziołowy
– 1- 2 łyżka oleju do smażenia
– odrobina wody
Wykonanie
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie. Na następny dzień gotujemy ją według przepisu. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, przyprawiamy delikatnie. Całość smażymy. Marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki.
Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku.
Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego chleba. Danie świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne dni.
Smacznego!
W.