przepisy

Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji)

Witajcie,
jesień chyba zawitała do nas już na dobre. Liście spadają z drzew a aura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka – teraz pora tylko na ciasto:)
Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą.


Składniki:
Spód
– 250 g mąki owsianej
– 2 jajka
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g cukru/słodzika
– 30 g oleju kokosowego
– 1-2 łyżki jogurtu greckiego

Masa
– około 1 kg jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu

Wierzch
– duże  opakowanie jogurtu greckiego (330 ml)
– 2-3 łyżki cukru/słodzika
– kilka kostek gorzkiej czekolady



Wykonanie
Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od wyłożenia jogurtu (potrzebnego na wierzch) na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, które umieszczamy nad miską do lodówki na noc.

Spód
Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz dodajemy jajka, jogurt, sodę oraz cukier/ słodzik i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
W między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. 
Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3  układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. 
Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy cukier/słodzik i chwilę ubijamy. Następnie tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. 


Ciasto polecam przechowywać w lodówce jednak warto wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem. Szarlotka jest o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja. Idealna na jesienne po południe:)




Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *