Witajcie,
budyń to idealna propozycja na jesienne desery. Chyba już wspomniałam, że lubię kokos w każdej postaci? Dlatego też postanowiłam przygotować domowy budyń na mleku kokosowym z kokosem w środku:) Pewnie pomyślicie, że za dużo tego kokosa, ale uwierzcie, że jest idealnie! Sami spróbujcie!
Jedna porcja to: 153 kcal w tym: B: 1 g, W: 17,6 g; T: 9 g.
Składniki (4 porcje)
– 0,5 l mleka kokosowego ( ja użyłam domowej roboty)
– około 50-70 g wiórek kokosowych ( użyłam tych, które zostały mi po produkcji mleka)
– 2-3 łyżki słodzika lub cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– jedno żółtko
Wykonanie
W garnku zagotowujemy ok 2/3 mleka wraz z słodzikiem/cukrem. W oddzielnym naczyniu blendujemy pozostałą część mleka z żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy zblendowaną masę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Budyń przelewamy do pucharków i gotowe!
Budyń dobrze smakuje podany z kostką gorzkiej czekolady lub konfiturą domowej roboty:)
Smacznego !
W.