Witajcie,
pomysł na te wafelki chodził za mną od dłuższego czasu. Jednak trudno było znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal w tym: B: 5,3 g; W: 13,6 g; T: 8 g.
Składniki:
– 20 g oleju kokosowego
– 100 ml jogurtu greckiego
– 1 łyżka cukru/słodzika
– 100 g mąki owsianej
– 1 jajko
Masa
– 2-3 łyżeczki kakao
– 30 g sezamu
– 1-2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy olej, słodzik oraz jogurt. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24×24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty.
Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze na około 15 minut w piekarniku jednak zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni. Po tym czasie zostawiamy je do wystudzenia.
Masa
W rozdrabniaczu lub przy użyciu blendera łączymy kakao z sezamem i syropem klonowym.
Tak przygotowaną masę wykładamy na nasze wafle.
Przykrywamy drugim waflem. Całość polałam roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka.
Wafle są kruche i lekkie. To idealny zamiennik sklepowych wafli.
Smacznego!
W.