Tacos z kurczakiem i warzywami

Hej! Domowe tacos z kurczakiem i warzywami to propozycja, która sprawdzi się na domówki, imprezki, obiad czy jako przekąska. Bo kiedy naoglądasz się meksykańskich seriali wpada tacos!

Tacos to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które można przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niewielkiej wielkości placuszki (tortilla) do tacos przygotowywane są z mąki kukurydzianej czy pszennej. Wypełnia się je różnym rodzajem mięsa oraz warzywami. Nie może zabraknąć limonki do skropienia całość, która nadaje charakter tacos. Moja propozycja to tacos z szarpanym kurczakiem i warzywami – dokładny przepis poniżej.

Składniki (12 sztuk)

Tortilla

  • 130 g ciepłej wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g oliwy

Nadzienie

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka ostra
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka

Wykonanie

Tortille: do miseczki wlej wodę. Wsyp obie mąki oraz wlej oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto aż powstanie jednolita masa (możesz użyć do tego np. robota kuchennego). Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 12 kulek. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy około 10 cm. Smaż na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron po 30 sekund. Gotowe placuszki przykryj bawełnianą ściereczka na czas przygotowania farszu.

Nadzienie: pierś z kurczaka ugotuj w wodzie. Następnie poszarp widelcem na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz mięso. Przypraw do smaku.

Ogórka oraz paprykę pokrój w kostkę a sałatę porwij na drobne kawałki. Składniki wymieszaj razem z oliwą oraz przyprawami.

Składanie: na każdej tortill ułóż mięso i warzywa. Posyp szczypiorkiem oraz skrop limonką.

Smacznego!

Weronika.

Polecane