Hej! serniki to chyba jedne z najbardziej dietetycznych deserów – jeśli zrobi się je w odpowiedni sposób. Zazwyczaj zawierają sporą ilość białka. W tym wpisie poznasz przepis na pyszny, kremowy i delikatny sernik z powidłami. Do przygotowania sernika wykorzystałam domowej roboty powidła bez cukru (ale sprawdziłam i w Internecie znajdziesz podobne, również bez cukru). W ostateczności powidła możesz zastąpić np. domowym dżemem czy dżemem bez cukru. Oprócz tego potrzebujesz jeszcze sera. Wybrałam ser w wiaderku (typowo przeznaczony na sernik). Dodałam jeszcze pudding waniliowy bez cukru (znajdziesz go w Lidlu czy Biedronce). Wyszło pysznie! Dlatego zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu.

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Sernik podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 159 kcal w tym B: 14 g W: 19 g T: 5 g
Spód
- 40 g herbatników/ciastek pełnoziarnistych bez cukru
Masa
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 250 g puddingu waniliowego bez cukru
- 4 jajka
- 30 g budyniu waniliowego (proszek)
- 120g ksylitolu
- 150 g powideł śliwkowych bez cukru
Wykonanie
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciastka – nie muszą przylegać do siebie. Ser zmiksuj ksylitolem oraz puddingiem. Dodaj jajka oraz budyń. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Masę wylej na ciasteczka. Na wierzchu rozsmaruj powidła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 90 minut. Wystudź. Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez min 4 godziny (a najlepiej całą noc).

Wystudzony FIT Sernik z powidłami – bez cukru możesz posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!
Weronika.