Witajcie,
aromatyczna i sycąca propozycja obiadowa z samych warzyw oraz kilku dodatków czyli wegetariańskie curry. To moja kolejna propozycja na szybki obiad w 30 min. Do przygotowania tego dania użyłam ziemniaków oraz marchewki ale z powodzeniem można dodać także inne ulubione warzywa na przykład pietruszkę czy por. Dodatek mleczka kokosowego nadaje orientalny smak a mieszanka curry wyjątkowy aromat. To jednocześnie lekkie ale zarazem sycące danie, które idealnie sprawdzi się w coraz cieplejsze dni. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Lubicie takie orientalne smaki?
Składniki
(2 porcje)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- przyprawa curry
- szczypiorek
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. Bardzo lubię curry bo są smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂 A do tego świetnie rozgrzewają w takie deszczowe dni jak dziś 🙂