Witajcie, jesień pachnie cynamonem! Dlatego cynamonki to dla mnie obowiązkowy wypiek podczas jesiennych dni. Przepis na cynamonki jest niezwykle prosty a ciasteczka są tak pyszne, że znikają bardzo szybko. Do przygotowania potrzeba zaledwie kilka składników. W przepisie podaje odrobinę cukru co jest potrzebne do tego aby drożdże wyrosły. Jednak dla osłody całego ciasta dodałam ksylitol ale można użyć innego dowolnego słodzidła. I oczywiście nie może zabraknąć dużej ilości cynamonu:)
Składniki
Ciasto podziel na 12 cynamonek: 1 cynamonka to: 104 kcal w tym: 3 g W: 17 g T: 12 g
- 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
- 70 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu lub erytrolu
- 15 g masła
Nadzienie
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu
Dodatkowo
- 20 g masła
Wykonanie
Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj cukier. Rozpuść masło (15 g). Wlej ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę. Wbij jajko, wsyp ksylitol oraz wlej rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Rozpuść pozostałą część masła. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę/blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem (1/2 rozpuszczonego masła). Równomiernie posyp cynamonem wymieszanym z ksylitolem. Zwiń rulon i potnij na paski o średnicy około 2 cm. Posmaruj resztą masła. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut.
Gotowe cynamonki możesz posypać zmielonym ksylitolem lub polukrować na bazie ksylitolu.
Smaczngo!
Weronika.