Witajcie,
co zrobić kiedy zostanie nam kawałek cukinii? Pizzę! Taką na szybko – prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:)
Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal w tym: B: 12 g; W: 23 g; T: 16 g.
Składniki
(jedna porcja)
– 150 g obranej cukinii
– 25 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej
– jajko
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oleju
Dodatki
– pół pomidora
– ogórek konserwowy
– plaster żółtego sera
Wykonanie
Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści.
Pizzę podajemy z keczupem lub domowym sosem czosnkowym.
Smacznego !
W.
Wygląda jak niebo w gębie. Nigdy nie jadła w ogółe pizzy, na której była cukinia. Muszę tego spróbować 😀
Dzięki za przepis!