Przepis #167 Cukiniowa pizza z patelni

Witajcie,
co zrobić kiedy zostanie nam kawałek cukinii? Pizzę! Taką na szybko – prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:)

Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal w tym: B: 12 g; W: 23 g; T: 16 g. 


Składniki
(jedna porcja)
– 150 g obranej cukinii
– 25 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej
– jajko
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oleju
Dodatki
– pół pomidora
– ogórek konserwowy
– plaster żółtego sera

Wykonanie
Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści. 


Pizzę podajemy z keczupem lub domowym sosem czosnkowym.


Smacznego !
W. 

Polecane

1 Comment

  1. Wygląda jak niebo w gębie. Nigdy nie jadła w ogółe pizzy, na której była cukinia. Muszę tego spróbować 😀
    Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz