Witajcie,
pachnące przyprawą korzenną pierniczki to “must have” świątecznego okresu. W tym roku zamiast tradycyjnych pierników pokusiłam się o zrobienie bezglutenowej wersji tego przysmaku.
Dla osłody dodałam miodu i oczywiście dużo przyprawy do piernika:) Są proste i dość szybkie w przygotowaniu, tylko ich dekorowanie może zająć więcej czasu…:) Według mnie to najlepszy przepis na pierniki jaki udało mi się zrobić:)
Musicie koniecznie spróbować!
Wartości odżywcze na całość: 1386 kcal w tym: B: 37 g; W: 197 g; T: 46 g.
Czas wykonania 1,5 h.
Składniki
– 15 dag mąki gryczanej*
– 15 dag mąki owsianej bezglutenowej*
– 1 jajko
– 3 dag oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 5 łyżek jogurtu greckiego
*można użyć tylko jednego rodzaju mąki np. 30 dag mąki gryczanej lub owsianej
Wykonanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, rozpuszczony olej kokosowy, jogurt, miód oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy w twarde ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy (można to zrobić przez papier do pieczenia wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do wałka). Wykrawamy pierniki. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Pierniki dekorujemy w dowolny sposób – na przykład rozpuszczoną gorzką czekoladą. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Pierniki można jeść już w dniu upieczenia a w pojemniku można je przechowywać przez kilka dni.
Smacznego!