Przepis#392 Czekoladowe wege ciasto bez cukru

Witajcie, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i białego cukru to deser idealny dla FIT łasuchów. Na mojej liście ulubionych ciast od pierwszego kęsa stał się bestsellerem! Do przygotowania ciasta użyłam tortowej mąki orkiszowej i dużo dobrego ciemnego kakao.  Dla osłody możesz użyć cukru kokosowego, ksylitolu miodu czy syropu klonowego/daktylowego. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 min – musisz tylko poczekać aż się upiecze i delikatnie przestygnie.

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Ciasto podziel na 8 części: 1 porcja to 168 kcal w tym: B: 3,5 g W: 19 g T: 6,5 g

  • 190 g mąki orkiszowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g erytrolu/ksylitolu
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek oleju np. kokosowego, rzepakowego (rozpuszczonego)

Polewa

  • 4 łyżki mleka
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Do miseczki wsyp suche składniki: mąkę, kakao, /ksylitol, sodę oczyszczoną oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wodę oraz olejWlej mokre składniki do suchych i dokładnie je ze sobą połącz. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 min. Po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku a następnie wyciągnij i poczekaj jak wystygnie.

Przygotuj polewę. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Polej ciasto.

Wierzch udekoruj wedle uznania.

Smacznego!

Weronika.

Polecane