Przepis #393 FIT Ptasie mleczko – bez cukru

Witajcie, lekkie puszyste i do złudzenia smakiem przypominające sklepowe ptasie mleczko! Łatwe i szybkie w przygotowaniu – musisz tylko poczekać aż ciasto stężeje. Bez pieczenia i bez dodatku białego cukru (zwróć uwagę na skład produktów jakich użyjesz do przygotowania ciasta)! Musisz je koniecznie wypróbować!

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Ciasto podziel na 8 części: 1 porcja to: 139 kcal w tym: B: 6 g W: 18 g T: 6 g

Spód

  • 60 g herbatników/ciastek pełnoziarnistych bez cukru
  • 2 łyżki kremu czekoladowego bez cukru lub masła orzechowego

Masa

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 200 g skyru/serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo dokładnie pokrusz i wymieszaj z kremem czekoladowym/masłem orzechowym (możesz to zrobić ręcznie lub w rozdrabniaczu). Masę wyłóż na spód i dokładnie rozprowadź. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

Przygotuj budyń: w rondelku zagotuj 200 mleka. Resztę mleka (50 ml) przelej do szklanki i wymieszaj z budyniowym proszkiem. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlej budyń i mieszaj aż zgęstnieje. Wystudź.

Do miski przełóż skyr/serek homogenizowany, wystudzony budyn oraz ksylitol. Całość dokładnie zblenduj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź a następnie bardzo powoli wlewaj do zblendowanej masy cały czas mieszając. Gotową masę przelej na wczesniej przygotowany spód. Ciasto schłodź w lodówce przez mininiu 2-3 godziny.

Przygotuj polewę: śmietanę podgrzej np. w rondelku. Do miseczki pokrusz czekoladę i zalej śmietanką. Mieszaj aż powstanie jednolita masa. Polej ciasto.

Smacznego!

Weronika.

Polecane