Witajcie,
6 grudnia to świetna okazja aby zacząć przygotowania do świąt! Dlatego też dzisiaj rusza seria FIT Święta – czyli pyszne słodkości, które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek – pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby zdjęć) na 100 g: 333 kcal w tym: B: 8,6 g; W: 46,7 g; T: 11,3 g.
Składniki
– 300 g mąki owsianej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 30 g oleju kokosowego
– 70 g miodu
– 8 g przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy jajka.
Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy dowolną grubość ( w zależności jak chcemy). Następnie wykrawamy dowolny kształt.
Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 8 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Ozdabiamy wedle uznania.
Pierniczki przechowujemy w szczelnym pudełku (można włożyć do środka kawałek jabłka aby nie stały się twarde – jednak należy pamiętaj o wymianie jabłka co 24 h).
Smacznego!
W.
Wspaniały pomysł