Witajcie, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka w nowym wydaniu – dodatkiem sera. Połączenie sera i jabłek okazało się bardzo smacznym eksperymentem:) Bazą ciasta jest orkiszowy spód z dodatkiem prawdziwego masła (możesz je zamienić na olej kokosowy w stałej formie). Nadzienie to wcześniej wspomniane jabłka oraz ser twarogowy. Najlepiej sprawdzą się twarde jabłka, które nie zawierają dużo wody. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest cynamon, którego tak naprawdę możesz dodać tyle ile lubisz a jeśli nie jesteś jego fanką to możesz go pominąć. Mam nadzieję, że skusisz się na kawałek tej jesiennej szarlotki w nowej odsłonie:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 140 g mąki orkiszowej
- 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego (w stałej formie)
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- duże twarde jabłko
- 125 g twarogowego sera
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Masło miksuj przez kilka minut. Ciągle miksując wsyp ksylitol. Dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj aż powstanie zbite ciasto. ¾ ciasta wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłko pokrój w kostkę a następnie wyłóż na ciasto. Ser wymieszaj z ksylitolem. Wyłóż ser na jabłka. Resztę ciasta ułóż (jak kruszonkę) na wierzchu. Posyp cynamonem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.
Smacznego!
przepysznie wygląda
Dziękuję:)
Witam serdecznie. Próbowałam zrobić Pani ciasto ale mi nie wyszło. Piekłam go 50 min a ono jest surowe. Nie wiem czy to czasem nie przez twaróg. Użyłam speise Quark. Może dlatego
Witam. Możliwe, że przyczyną był ser.. ja zawsze używam takiego w kostkach ponieważ jest bardzo gęsty i ciasto wychodzi zbite;)