Witajcie, aromatyczna szarlotka z dodatkiem budyniu i chrupiącą kruszonką! Delikatne kruche ciasto na bazie mąki orkiszowej jasnej (jest łagodniejsza w smaku od pełnoziarnistej) z jabłkami (polecam wybrać te bardziej twarde) oraz budyniem (tutaj smak dowolny – ja wybrałam toffii) to idealne połączenie na FIT deser bez dodatku białego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie – ciasto na spód oraz kruszonkę przygotuj od razu w jednej misce. Uprzedzam – znika szybko!
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 146 kcal w tym: B: 3 g W: 14 g T: 9 g
Spód + kruszonka
- 140 g mąki orkiszowej jasnej
- 80 g oleju kokosowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 3 średnie jabłka
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- budyń bez cukru – proszek 30 g (smak dowolny)
Wykonanie
Zacznij od przygotowania budyniu: 200 ml mleka zagotuj. W pozostałej części mleka wymieszaj proszek budyniowy a następnie powoli wlewaj do gotującego się mleka cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń – wystudź.
Spód: Mąkę przesyp do miski. Dodaj żółtka, olej kokosowy, zmielony ksylitol/erytrol oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj lub zagnieć na masę przypominającą kruszonkę. 2/3 masy użyj do wyklejenia spodu formy wyłożonej papierem do pieczenia a pozostałą część zostaw na kruszonkę do posypania wierzchu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę a następnie wyłóż na spód. Kolejno na jabłka wyłóż budyń. Wierzch posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Wystudzone ciasto możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu (nie w lodówce).
Smacznego!
Weronika.