Przepis #258 Czekoladowe ciasto bez cukru

Witajcie, bardzo czekoladowe ciasto bez dodatku cukru to szybka propozycja na deser lub gdy dopada Was nagła ochota na coś słodkiego. Ten przepis to mój mały eksperyment bo wrzuciłam do niego wszystko co znalazłam pod ręką, dlatego znalazł się banan, kakao, trochę czekolady oraz żurawina. Bazą ciasta jest mąka owsiana, którą można kupić gotową lub samodzielnie zmielić płatki owsiane. Tak naprawdę do ciasta możesz dorzucić także inne dodatki takie jak: rodzynki, orzechy czy wiórki kokosowe. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie musisz czekać aż wystygnie;)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

  • 2 jajka
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 1 banan
  • 200 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wykonanie

Jajka miksujemy z jogurtem oraz rozdrobnionym bananem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia  oraz kakao. Ponownie miksujemy. Czekoladę drobno siekamy i dorzucamy do masy. Dodajemy żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Ciasto możemy dodatkowo udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub dla osłody posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Polecane

5 Comments

  1. Też robiłam dzisiaj ciasto czekoladowe bez cukru, ale z truskawkami. Żurawinę bardzo lubię i na pewno fajnie przełamuje czekoladowy smak 🙂

    1. Z truskawkami musi być pyszne;)

  2. Droga Weroniko – pomocy! Ciasto niestety nie wyrosło, jest płaskie jak naleśnik. W smaku pyszne ale w ogóle niepodobne do Twojego ze zdjęcia 🙁 jakaś podpowiedź co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam serdecznie

    1. Hm… może to kwestia zmieszania składników? Trzeba je bardzo dokładnie zmiksować;)

  3. Ciasto jest niedobre. Smak dużo pozostawia do życzenia…

Dodaj komentarz