Witajcie, kruche i pełne czekolady oraz bakalii ciasteczka – bez dodatku białego cukru! Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników oraz ulubione bakalie. Aby ciastka były w 100% bez dodatku cukru wybierz czekoladę bez cukru oraz niedosładzane bakalie. Zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego. Polecam zrobić od razu dwie porcje bo szybko znikają!
Składniki (8 dużych sztuk) 1 ciastko to: 192 kcal w tym: B: 5 g W: 18 g T: 11 g
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g prawdziwego masła (w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
- po 1 łyżeczce: rodzynek oraz żurawiny suszonej
- 2 łyżeczki ksylitolu/erytrytolu
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Czekoladę oraz bakalie posiekaj w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto. Podziel na siedem kawałków. Uformuj ciastka – możesz je rozwałkować i wykrawać lub ulepić je ręcznie. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15–17 minut.
Po wystudzeniu ciastka przechowuj w suchym miejscu np. w puszce na ciastka.
Smacznego!
Weronika.