FIT ciastka z czekoladą i bakaliami

Witajcie, kruche i pełne czekolady oraz bakalii ciasteczka – bez dodatku białego cukru! Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników oraz ulubione bakalie. Aby ciastka były w 100% bez dodatku cukru wybierz czekoladę bez cukru oraz niedosładzane bakalie. Zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego. Polecam zrobić od razu dwie porcje bo szybko znikają!

Składniki (8 dużych sztuk) 1 ciastko to: 192 kcal w tym: B: 5 g W: 18 g T: 11 g

  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g prawdziwego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • po 1 łyżeczce: rodzynek oraz żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki ksylitolu/erytrytolu

Wykonanie

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Czekoladę oraz bakalie posiekaj w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto. Podziel na siedem kawałków. Uformuj ciastka – możesz je rozwałkować i wykrawać lub ulepić je ręcznie. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1517 minut.

Po wystudzeniu ciastka przechowuj w suchym miejscu np. w puszce na ciastka.

Smacznego!

Weronika.

Polecane