Przepis #108 Gofry w wersji wytrawnej (bez glutenu)

Witajcie, 
całkiem niedawno podzieliłam się z Wami moim pomysłem na bezglutenowe gofry idealne na deser – przepis znajdziecie tutaj . Ostatnio jednak pomyślałam, że gofry świetnie się sprawdzą także na obiad czy kolację – oczywiście z innymi dodatkami. Dołożyłam do ciasta suszone pomidory oraz ser a także ulubione przyprawy i wyszło z tego bardzo smaczne danie. Można je wykorzystać jako dodatek do głównego dania albo podać same (są dość sycące).
Wartości odżywcze  na jednego gofra to: 187 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 23,4 g; T: 7 g. 



Składniki ( około 8 sztuk)
– 4 jajka
– 140 g mąki kukurydzianej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej lub ryżowej
– 20 g oleju kokosowego
– 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 180 ml jogurtu naturalnego
– 50 g suszonych pomidorów
– kilka plastrów sera mozarella
– oregano, bazylia lub inne ulubione zioła
– odrobina ketchupu 

Wykonanie
Suszone pomidory oraz ser kroimy w kostkę. 
Olej kokosowy roztapiamy. Mąki mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka ( po kolei) ciągle miksując. Następnie dodajemy na zmianę mąkę oraz jogurt. Na koniec wlewamy olej kokosowy oraz dorzucamy pomidory, ser i przyprawy. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Gofrownicę rozgrzewamy następnie pieczemy w niej nasze gofry.



Upieczone gofry zostawiamy do wystudzenia.




Gofry można podać z odrobiną ketchupu lub domowej roboty sosem czosnkowym. 



Smacznego !
W. 

Polecane

Dodaj komentarz