Witajcie, domowe batoniki z musli to szybka propozycja na zdrowy deser. Do przygotowania możesz użyć gotowej mieszanki musli (najlepiej wybierz taką bez dodatku białego cukru) lub samodzielnie przygotowanej. Przygotowanie batoników jest bardzo proste i szybkie. Oprócz musli potrzebujesz jeszcze oleju kokosowego, miodu oraz syropu klonowego – możesz użyć tylko jednego słodzidła (w takiej samej ilości). Domowe batoniki z gotowego musli to także dobra opcja na wykorzystanie mieszanki, która na przykład zalega w szafce. Jeśli jesteś fanem takich zdrowych batoników ten przepis jest idealny dla Ciebie!
Składniki (forma 24×24 cm)
- 300 g gotowego musli (najlepiej bez cukru)
- 100 g oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
W rondelku rozpuść olej kokosowy, miód oraz syrop klonowy. Dodaj musli i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie wystudź, pokrój na batoniki i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
Gotowe batoniki przechowuj w temperaturze pokojowej. Dodatkowo możesz je udekorować polewą z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Weronika.