Przepis#335 Rogaliki z ciasta francuskiego z salami i mozzarellą

Witajcie, powoli wchodzimy w okres karnawału zatem czas na szybkie imprezowe przekąski! Dzisiaj propozycja na efektowanie wyglądające rogaliki z ciasta francuskiego z salami, serem mozzarella oraz pysznym lekko ostrym sosem pomidorowo-paprykowym. Zamiast wymienionych przeze mnie dodatków możesz użyć innych takich jak oliwki, pomidorki koktajlowe czy inny rodzaj sera a nawet kawałki kurczaka. Danie nie tylko efektowanie wygląda ale również pysznie smakuj. A rogaliki najlepiej smakują podawane na ciepło!

Składniki (6-7 sztuk)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 plastry salami
  • ½ kulki sera mozzarella
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy pikantnej @knorrpolska
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sezamu

Wykonanie

Ciasto francuskie rozłóż a następnie pokrój na trójkąty. Passatę pomidorową wymieszaj z przyprawą pikantną. Posmaruj trójkąty. Salami oraz ser mozzarellę pokrój na plasterki. Na szerszej części trójkątów ułóż po kawałku sera oraz salami. Zwiń na kształt rogalika. Jajko wbij do miseczki i roztrzep a następnie posmaruj rogaliki. Wierz posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

Rogaliki możesz podawać z domowym sosem czosnkowym lub sosem salsa.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *