Witajcie, powoli wchodzimy w okres karnawału zatem czas na szybkie imprezowe przekąski! Dzisiaj propozycja na efektowanie wyglądające rogaliki z ciasta francuskiego z salami, serem mozzarella oraz pysznym lekko ostrym sosem pomidorowo-paprykowym. Zamiast wymienionych przeze mnie dodatków możesz użyć innych takich jak oliwki, pomidorki koktajlowe czy inny rodzaj sera a nawet kawałki kurczaka. Danie nie tylko efektowanie wygląda ale również pysznie smakuj. A rogaliki najlepiej smakują podawane na ciepło!
Składniki (6-7 sztuk)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 plastry salami
- ½ kulki sera mozzarella
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka przyprawy pikantnej @knorrpolska
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sezamu
Wykonanie
Ciasto francuskie rozłóż a następnie pokrój na trójkąty. Passatę pomidorową wymieszaj z przyprawą pikantną. Posmaruj trójkąty. Salami oraz ser mozzarellę pokrój na plasterki. Na szerszej części trójkątów ułóż po kawałku sera oraz salami. Zwiń na kształt rogalika. Jajko wbij do miseczki i roztrzep a następnie posmaruj rogaliki. Wierz posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Rogaliki możesz podawać z domowym sosem czosnkowym lub sosem salsa.
Smacznego!
Weronika.