Przepis #215 Czekoladowy jogurtownik na zimno

Witajcie,

kiedy na dworze robi się coraz cieplej to chętniej szukam pomysłów na wiosenne i letnie desery. Jednym z moich ulubionych jest ciasto podobne do sernika na zimno – w mojej wersji wykorzystuję jednak jogurt naturalny. Dodatkowo do masy dodałam także kakao dzięki czemu powstał lekko czekoladowy smak. Takie ciasta można robić na spodzie na przykład kruchym choć równie dobrze można przygotować bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem do zrobienia spodu użyłam gorzkiej czekolady oraz różnego rodzaju orzechów. Deser jest bezglutenowy oraz bez dodatku białego cukru. A jeśli użyjecie jogurtu roślinnego może być także w wersji wegańskiej oraz bez laktozy.

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml wody
  • 20 g żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Spód (opcjonalnie)

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40-50 g różnego rodzaju orzechów: ja użyłam wiórek kokosowych i migdałów

Wykonanie

Przygotowanie ciasta zaczynamy od spodu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy rozdrobione orzechy. Całość dokładnie mieszamy tak powstała zbita masa, którą wykładamy spód formy. Chowamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej.

W garnuszku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy), w której rozpuszczamy żelatynę. Jogurty miksujemy z kakao oraz słodzidłem. Następnie bardzo powoli wlewamy lekko wystudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki. Tak powstałą masę przelewamy na schłodzony spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Wierzch ciasta można udekorować dowolnymi owocami lub dekoracjami z serka mascarpone. Deser jest prosty i szybki do przygotowania – idealny na wiosenne popołudnia:)

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz