Witajcie, zbliża się Wielkanoc czyli czas, gdzie królują serniki oraz babki i babeczki. Cytrynowe babeczki to bardzo popularna opcja tych słodkich małych wypieków – zwłaszcza w okolicy Wielkanoc. Ich smak jest bardzo orzeźwiający i są bardzo aromatyczne. FIT babeczki nie zawierają białego cukru oraz białej pszennej mąki. Ich bazą jest mąka orkiszowa jasna oraz orzechy a także dużo cytryny – sok oraz skórka. Brzmi aromatycznie?
Składniki (6 sztuk) 1 sztuka to: 255 kcal w tym B: 12 g W: 32 g T: 11 g
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
Krem do dekoracji
- 200 g skyru/ serka homogenizowanego naturalnego
- 1,5 łyżki zmielonego ksylitolu
- skórka z 1/2 cytryny
Wykonanie
Do jednej miski dodaj produkty mokre: jajka, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj produkty sypki: mąkę, orzechy oraz ksylitol/erytrol. Do mokrych produktów dodawaj powoli sypkie i wszystkie składniki dokładnie połącz. Tak przygotowaną masę przełóż do papilotek lub foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min (do suchego patyczka). Wystudź.
Przygotowanie kremu: skyr/serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz skórką cytrynową. Udekoruj babeczki.
Smacznego!
Weronika.