Zapach pieczonej dyni, cynamonu i świeżych jabłek unosi się w powietrzu, a za oknem powoli spadają pierwsze liście… Jesień to pora roku, która aż prosi się o kulinarne eksperymenty. Ale zamiast ciężkich dań i słodkich pokus, postawmy w tym sezonie na jesienne FIT przysmaki zdrowe, fit wersje jesiennych klasyków! W tym wpisie znajdziesz kilka przepisów, które pozwolą Ci cieszyć się jesienią bez wyrzutów sumienia — lekko, naturalnie i pysznie.

Jesienne FIT przysmaki na śniadanie
Jabłkowe racuszki śniadaniowe
Kcal: 506 B: 11 W: 94 T: 16
Składniki
- duże jabłko (150 g)
- jajko (50 g)
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej (30 g)
- 1 łyżka mąki owsianej ( 15 g)
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (15 ml)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju (10 ml)
Wykonanie
Jabłka ścieramy na tarce. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Do miseczki wsypujemy wszystkie mąki, żółtko, cynamon oraz wlewamy miód i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy starte jabłka. Ponownie mieszamy. Na koniec bardzo delikatnie dodajemy pianę z białka i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki.
Jaglanka z pomarańczą
Kcal: 390 B: 7 W: 80 T: 4
Składniki
- 50 g płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego (200 ml)
- ½ pomarańczy (120 g)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (15 g)
Wykonanie
W rondelku zagotowujemy mleko. Wrzucamy płatki i gotujemy do momentu powstania gęstej masy. Ugotowane płatki wykładamy do miseczki. Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy przez chwilę w rondelku z odrobiną wody. Mieszamy z cukrem kokosowym oraz cynamonem. Tak przygotowanym sosem polewamy płatki jaglane.
Śliwkowy krem czekoladowy
Kcal: 382 B: 8 W: 75 T: 4
Składniki
- około 0,5 kg śliwek węgierek lub innych
- odrobina wody
- 3-4 łyżki kakao (20 g)
- 1-2 łyżki miodu (30 g)
Wykonanie
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody gotujemy około 15-20 min (aż zmiękną). Po tym czasie zestawiamy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone śliwki łączymy z kakao oraz słodzikiem i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Krem przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Propozycje obiadowe
Zupa marchewkowa
Kcal: 297 B: 9 W: 60 T: 2
Składniki (2 porcje)
- 500 g marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 2 małe pietruszki
- por
- kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy
- sól, pieprz, czosnek suszony
- odrobina przyprawy curry
- woreczek ryżu (na jedną porcję)
Wykonanie
W garnku zagotowujemy około 1,5 l wody. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do wody. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe składniki blendujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku. Zupę możesz też przygotować na bulionie z dodatkiem mięsa.
Leczo z dynią i ziemniakami
Kcal: 462 B: 20 W: 44 T: 25
Składniki
- 200 g dyni
- 2 małe ziemniaki (120 g)
- 2 łyżki passaty pomidorowej (30 g)
- 1 marchewka (60 g)
- sól, pieprz, czosnek, wędzona papryka
- 1 łyżka pestek dyni (15 g)
- 1 kabanos (40 g)
- 25 g ryżu brązowego (pół woreczka)
Wykonanie
Dynię i ziemniaki obieramy a następnie kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Pod koniec dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Wierzch posypujemy pestkami dyni oraz kabanosem pokrojonym na plasterki.
Fasola z dynią
Kcal: 367 B: 17 W: 72 T: 2
Składniki
- 50 g suszonej fasoli np. Jaś
- 1 marchewka ( 60 g)
- 150 g dyni
- 3 małe ziemniaki (200 g)
- ½ papryki czerwonej
- sól, pieprzy, tymianek – świeży lub suszony
Wykonanie
Fasolę namaczamy dzień wcześniej. Następnego dnia przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Marchewkę, dynię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy fasolę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy do smaku.
Zapiekanka z marchewki
Kcal: 355 B: 15 W: 44 T: 13
Składniki
- 3 marchewki (160 g)
- 30 g żółtego sera
- 1 łyżeczka masła (5 g)
- 50 g brązowego ryżu (woreczek)
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- sól, pieprz, czosnek
Wykonanie
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Ryż gotujemy według przepisu. Ugotowany ryż mieszamy z marchewką. Przyprawiamy do smaku. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy masło oraz starty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Kasza po meksykańsku
Kcal: 426 W: 74 T: 12 B: 14
Składniki
• kasza bulgur 4 łyżki (50 g)
• papryka czerwona ½ szt. (70 g)
• kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
• fasola czerwona konserwowa 2 łyżki (40 g)
• passata pomidorowa (przecier) 100 g
• czosnek ząbek
• oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Wykonanie
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj pokrojoną paprykę. Dodaj ugotowaną kaszę, kukurydzę i fasolę. Całość zalej passatą, dopraw. Całość wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 10 minut.
I coś na deser….!
Koktajl gruszowy z cynamonem
Kcal: 315 B: 2 W: 63 T: 4
Składniki
- 2 gruszki (300 g)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka rodzynek (10 g)
- 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Wykonanie
Gruszki obieramy. Blendujemy z mlekiem oraz cynamonem. Dodajemy rodzynki. Mieszamy.
Szarlotka w kubeczku
Kcal: 198 B: 15 W: 28 T: 3
Składniki
- małe jabłko (130 g)
- 0, 5 łyżeczki cynamonu
- odrobina wody
- małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
- 1-2 łyżeczki miodu (20 g)
- kostka gorzkiej czekolady (7 g)
Wykonanie
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka i dolewamy odrobinę wody. Jabłko prużymy około 5- 10 min. Kiedy będzie już bardzo miękkie dodajemy cynamon a następnie ugniatamy widelcem na dość jednolitą masę. Pozostawiamy do przestudzenia. Jogurt mieszamy z naszym słodzikiem. Następnie połowę jabłka przekładamy do kubeczka. Na jabłko wykładamy połowę masy jogurtowej. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wierzch (gdzie powinna znajdować się masa z jogurtu) posypujemy startą gorzką czekoladą.
Mam nadzieję, że te jesienne FIT przysmaki zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i pokażą, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne! Jesień to idealny moment, by sięgnąć po sezonowe produkty i tworzyć z nich dania, które są zarówno pyszne, jak i pełne wartości odżywczych.
Jeśli wypróbujesz któryś z przepisów na jesienne FIT przysmaki– koniecznie podziel się w komentarzu, który smakował Ci najbardziej!
Weronika.

