Wegańskie donaty – bez cukru!

Witajcie, bardzo proste w przygotowaniu wegańskie donaty – bez mleka, bez jajek i bez dodatku białego cukru. Donaty (donuts) to nie tylko pyszny FIT deser ale także piękna dekoracja stołu np. Wielkanocnego. Możesz je udekorować wedle uznania wykorzystując np. kolorowe posypki, orzeszki czy wiórki kokosowe. Skusisz się na jednego?:)

Składniki (6 sztuk) 1 sztuka to: 165 kcal w tym: B 4 g W: 35 g T: 1 g

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g ksylitolu/erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 160 g startego jabłka

Polewa

  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżeczki śmietany 30%

Wykonanie

W miski wsyp mąkę ziemniaczaną, orkiszową, proszek do pieczenia oraz ksylitol/etytrol – wymieszaj. Jabłko zblenduj z napojem roślinnym na gładką masę. Następnie dodaj do produktów sypkich i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do formy na donaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Wystudź.

Przygotuj polewę: czekoladę oraz śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej donaty.

Wierzch możesz udekorować wedle uznania na przykład posypać orzeszkami czy gotowymi posypkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane